Składniki:
Do makaronu
-rurki suchego makaronu cannelloni (na jedną porcję ok 5)
- mrożony szpinak ok 350 g
- pół papryki pokrojonej w kostkę
- 2 dymki, posiekane
- ser mozzarella
- 2 ząbki czosnku
- sol, pieprz, gałka muszkatołowa
- 4 łyżki śmietany (22%)
- masło
Do sosu pomidorowego
- puszka pomidorów (ja używam tych już pokrojonych)
- 1 łyżka oliwy
- 1 ząbek czosnku
- łyżeczka suszonego oregano
- łyżeczka suszonej bazylii
- 1/4 łyżeczki cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- odrobina pieprzu
Przepis
1. Na patelni rozpuścić masło, dodać cebulę, czosnek i paprykę. Smażyć 3-4 minuty dobrze mieszając.
2. Dodać szpinak. Dusić około 2-3 minut
3. Dodać 4 łyżki śmietany, która dobrze połączy wszystkie składniki. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową (przypraw musi być sporo, bo dopiero wtedy uzyskamy wyrazistość smaku).
4. Natłuścić foremkę masłem, Makaron cannelloni napełnić szpinakową mieszanką i ułożyć w foremce.
5. Całość polać sosem pomidorowym, który robimy w bardzo prosty sposób. Wszystkie składniki umieszczamy w rondelku, mieszamy, doprowadzamy do wrzenia (ten sos również świetnie nadaje się do pizzy). Na wierzch układamy kilka plasterków sera mozzarella i listki bazylii.
6. Całość wsadzamy do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni na 25 minut.
Smacznego!
pyszne zdaje się być, muszę wypróbować ;)
OdpowiedzUsuńbardzo fajnie wygląda, aż mi się zachciało spróbować ;d chociaż do garów mam niestety 2 lewe ręce, a moim przypadku dwie prawe, bo jestem leworęczna ;d
OdpowiedzUsuńto też muszę koniecznie kiedyś wypróbować :)
OdpowiedzUsuńZwC :)
muszę wypróbować:)
OdpowiedzUsuń