sobota, 28 maja 2011

Tiramisu

Chciałabym Wam przedstawić znakomity włoski deser, którego przygotowanie jest łatwe, a efekt jest przepyszny. Jak dotąd słyszałam same pozytywne opinie, a i dokładka nikogo nie dziwi, co jak wiadomo jest najlepszym komplementem dla kucharza :)
Składniki:
-12 żółtek
-12 łyżek cukru
-szczypta soli
-1 kg serka mascarpone
-biszkopty (ja używam okrągłych, gdyż podłużne są za bardzo chłonne)
-1,5 szklanki mocnego naparu kawy
-4 łyżki likieru amaretto
-2 łyżki kakao lub sypkiej czekolady


Przepis:
1. żółtka ubijać z cukrem i solą na gęsty, jasny krem (ręcznie lub za pomocą miksera).
2. Serek mascarpone dodawać po łyżce do masy jajecznej.
3. Biszkopty namoczyć w kawie (1,5 łyżeczki) wymieszanej z likierem i łyżeczką cukru. Połowę ułożyć na dnie naczynia.
4. Biszkopty przykryć połową kremu, ułożyć drugą warstwę biszkoptów i nałożyć resztą kremu.
5. Wierzch deseru posypać kakao. Naczynie przykryć folią. Wstawić na kilka godzin do lodówki.

Smacznego 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz