wtorek, 7 czerwca 2011

Kurczak marengo

Pomysł na.... kurczaka :) jednak nie skorzystam z żadnej gotowej torebeczki pełnej przypraw (oczywiście - bez konserwantów). Tym daniem udowodnię, że równie szybko można zrobić coś zdrowego i przede wszystkim smacznego. Czyli kurczak, ale inaczej :)

Składniki:
Na kurczaka
- 3 udka kurczaka
- planta lub oliwa z oliwek
- 300g przecieru pomidorowego
- 200ml białego wina
- 2 łyżeczki mieszanych suszonych ziół (majeranku, bazylii, oregano, tymianku), czyli każdego po 1/2 łyżeczki
- sól, pieprz
Do grzanek
- kromki bułki
- 40g masła
- 2 ząbki czosnku

Przepis
1. Mięso z kurczaka oddzielić ostrym nożem od kości (przez wzgląd na ludzi o słabych nerwach nie umieściłam tego na zdjęciach :P). Ewentualnie można kupić piersi z kurczaka, ale smak będzie nieco inny.
2. Oliwę/plante rozgrzać na dużej patelni. Smażyć na niej mięso na złotobrązowy kolor przez 4-5 minut, kilkakrotnie je odwracając.
3. Dodać przecier pomidorowy, wino i zioła, sól i pieprz. Powstały w ten sposób sos zagotować. Następnie zmniejszyć płomień i mięso dusić w sosie około 30 minut. Pod koniec duszenia przekroić kawałek mięsa w najgrubszym miejscu. Jeśli po nacięciu wypływający z kurczaka sok jest klarowny, mięso jest gotowe.
4. Wymieszać masło i czosnek. Bułkę lekko zapiec (ja to zrobiłam w tosterze) i posmarować masłem czosnkowym.





Smacznego!

5 komentarzy:

  1. Podobają mi się zdjęcia wszystkich składników na początku :) "tak niewiele potrzeba, żeby ugotować coś pysznego"!

    W ogóle wszystko mi się podoba, hi hi.

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam blogi z przepisami:) jak już mam zabłysnąć i coś ugotować to wtedy taki blog jest w sam raz, bardzo dobry opis a zdjęcia smakowite.
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny pomysł w rzeczywistości wygląda jeszcze fajniej, a do tego jak pysznie pachnie. Miałem okazje zobaczyć więc polecam wszystkim :)

    OdpowiedzUsuń
  4. czemu zawsze głodna wchodzę na Twojego bloga :D?

    ZwC :)

    OdpowiedzUsuń