Składniki:
- 3 puszki białej fasoli
- oliwa z oliwek
- 3 ząbki czosnku (spokojnie można dodać więcej)
- 1 rozkruszona kostka rosołu
- 150 ml mleka
- 2 łyżki oregano (świeże, posiekane) lub 3 łyżki suszonego oregano
- sól, pieprz
Przepis
1. Rozgrzać olej na dużej patelni. Wrzucić czosnek i smażyć aż pojawi się brązowy odcień.
2. Na patelnię z czosnkiem przełożyć fasolę wraz z 400 ml zawiesiny. Jeśli jest zbyt mało, dolać trochę wody. Dodać rozkruszoną kostkę rosołową. Całość zagotować i zdjąć z kuchenki.
3. Zawartość patelni zmiksować lub rozgnieść ręcznie. Doprawić pieprzem i solą. Na koniec dodać mleko i oregano.
4. Gotową zupę umieścić w garnku i ponownie podgrzać, lecz nie zagotować. Jeżeli chcecie użyć świeżych ziół to na krótko przed trzeba dodać oregano i wymieszać (już nie trzeba wtedy używać suszonego, ale można).
Smacznego!
Bardzo fajny blog!
OdpowiedzUsuńDzięki za komentarz.
Fajnie tu u Ciebie, uwielbiam gotować, nowe pomysły zawsze są mile widziane. Dodaję do obserwowanych, będę zaglądać :)
Pozdrowionka ;*
coś takiego bym zjadła :D
OdpowiedzUsuń