środa, 15 czerwca 2011

Zupa fasolowa

Zupa fasolowa spokojnie może zajmować wysokie miejsce wśród "najmniej lubianych zup". Ale na pewno nie ta :) Jest to bardziej krem niż klasyczna fasolówka, a przez to klasyka (po raz kolejny) zmienia się w coś bardziej nowoczesnego i może... smaczniejszego??

Składniki:
- 3 puszki białej fasoli
- oliwa z oliwek
- 3 ząbki czosnku (spokojnie można dodać więcej)
- 1 rozkruszona kostka rosołu
- 150 ml mleka
- 2 łyżki oregano (świeże, posiekane) lub 3 łyżki suszonego oregano
- sól, pieprz

Przepis
1. Rozgrzać olej na dużej patelni. Wrzucić czosnek i smażyć aż pojawi się brązowy odcień.
2. Na patelnię z czosnkiem przełożyć fasolę wraz z 400 ml zawiesiny. Jeśli jest zbyt mało, dolać trochę wody. Dodać rozkruszoną kostkę rosołową. Całość zagotować i zdjąć z kuchenki.
3. Zawartość patelni zmiksować lub rozgnieść ręcznie. Doprawić pieprzem i solą. Na koniec dodać mleko i oregano.
4. Gotową zupę umieścić w garnku i ponownie podgrzać, lecz nie zagotować. Jeżeli chcecie użyć świeżych ziół to na krótko przed trzeba dodać oregano i wymieszać (już nie trzeba wtedy używać suszonego, ale można).










Smacznego!

2 komentarze:

  1. Bardzo fajny blog!
    Dzięki za komentarz.
    Fajnie tu u Ciebie, uwielbiam gotować, nowe pomysły zawsze są mile widziane. Dodaję do obserwowanych, będę zaglądać :)
    Pozdrowionka ;*

    OdpowiedzUsuń