czwartek, 9 czerwca 2011

Pizza z cebulą, szynką i serem

Kolejne włoskie smaki. Nie ma chyba osoby, która oparłaby się najpopularniejszej szybkiej przekąsce świata. Wypróbowałam różne przepisy (te książkowe i z głowy) jednak ta rzeczywiście się wyróżnia (jak na razie, bo jeszcze wiele przepisów przede mną, którymi będę się dzielić :D). Zapraszam do spróbowania:

Składniki:
Na ciasto:
- 3 szklanki mąki
- 5 dag drożdży
- 3/4 szklanki ciepłej wody
- sól
- olej
Dodatki:
- ok 200 g przecieru pomidorowego
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 250 g cebuli pokrojonej w kostkę (lub paski, jak kto woli)
- czosnek
- 1 czerwona papryka pokrojona w kostkę
- 100 g surowej szynki
- 100 g sera mozzarella pokrojonej w paski
- kilka listów bazylii

Przepis:
1. Drożdże zalać ciepłą wodą i wymieszać
2. Dodać do przesianej mąki, posolić, dodać oleju
3. Wyrobić ciasto, zostawić pod przykryciem  w ciepłym miejscu na ok. 30 minut (aby wyrosło)
4. Wyrośnięte ciasto wyjąć z miski, uformować wybrany kształt i umieścić na natłuszczonej blasze do pieczenia. Ciasto nie może być za grube, bo jeszcze wyrośnie w trakcie pieczenia.
5. Sos do pizzy robimy bardzo łatwo - mieszamy ze sobą przecier pomidorowy i oregano.
6. Aby przygotować farsz pizzy, rozgrzać oliwę. Smażyć na niej cebulę i czosnek przez 3 minuty. Dodać paprykę i smażyć jeszcze 2 minuty.
7. Przykryć i dusić warzywa na małym ogniu przez 10 minut, czasami mieszając, aż cebula stanie się złotobrązowa. Następnie warzywa pozostawić do ostygnięcia.
8. Ciasto posmarować sosem. Wystudzone warzywa rozłożyć równomiernie na cieście. Dołożyć paski szynki, ser mozzarella i bazylię. Pizzę piec przez 25-30 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni i podawać na gorąco.











Smacznego!

11 komentarzy:

  1. Zobaczyłam gdzieś linka do Twojego bloga, wchodzę i wita mnie pizza, chyba nie może być nic lepszego! Uwielbiam pizze, a tą domową szczególnie, a ile frajdy jest przy jej robieniu! Uwielbiam blogi o gotowaniu, więc na pewno będę odwiedzała! :)

    Pozdrawiam i zapraszam do mnie. :)
    http://www.fashion-life.pl/

    OdpowiedzUsuń
  2. No tak , przedłużanie jest pracochłonne ale warto :]

    Blog super + dodaję do obserwowania i zapraszam do siebie do komentowania i obserwowania :)

    http://paulinamichon.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Marta!! zrobiłyśmy pizze z tego przepisu:)i super ciasto wyszło, takie grube i miękkie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja mam pytanie odnośnie ilości oleju jaki należy dodać do ciasta. Ma być go jakaś konkretna ilość?
    Przepis bardzo mi się spodobał i w najbliższych dniach mam zamiar go wypróbować ;)
    Pozdrawiam !

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak to zwykle w przepisach bywa dodaje się "na oko" ;) tutaj jest to około 1 łyżki :)

    Pozdrawiam
    MEA CULINA

    OdpowiedzUsuń
  6. Super przepis - bardzo dobre ciasto i cała reszta. Robiłem już dwa razy i będę robił w przyszłości.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzooo pięknie podana ! ;** Naprawde pyszna i dziękuję ,że jeszcze są takie blogi !! ;** Thanks for You !

    OdpowiedzUsuń
  8. Pizzę powinno się piec w jak najwyższej temperaturze, jak najkrócej.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja ostatnio praktykuję pieczenie pizzy na rozgrzanej blasze. Polecam.

      Usuń