Składniki:
Na kurczaka
- 3 udka kurczaka
- planta lub oliwa z oliwek
- 300g przecieru pomidorowego
- 200ml białego wina
- 2 łyżeczki mieszanych suszonych ziół (majeranku, bazylii, oregano, tymianku), czyli każdego po 1/2 łyżeczki
- sól, pieprz
Do grzanek
- kromki bułki
- 40g masła
- 2 ząbki czosnku
Przepis
1. Mięso z kurczaka oddzielić ostrym nożem od kości (przez wzgląd na ludzi o słabych nerwach nie umieściłam tego na zdjęciach :P). Ewentualnie można kupić piersi z kurczaka, ale smak będzie nieco inny.
2. Oliwę/plante rozgrzać na dużej patelni. Smażyć na niej mięso na złotobrązowy kolor przez 4-5 minut, kilkakrotnie je odwracając.
3. Dodać przecier pomidorowy, wino i zioła, sól i pieprz. Powstały w ten sposób sos zagotować. Następnie zmniejszyć płomień i mięso dusić w sosie około 30 minut. Pod koniec duszenia przekroić kawałek mięsa w najgrubszym miejscu. Jeśli po nacięciu wypływający z kurczaka sok jest klarowny, mięso jest gotowe.
4. Wymieszać masło i czosnek. Bułkę lekko zapiec (ja to zrobiłam w tosterze) i posmarować masłem czosnkowym.
Smacznego!
Podobają mi się zdjęcia wszystkich składników na początku :) "tak niewiele potrzeba, żeby ugotować coś pysznego"!
OdpowiedzUsuńW ogóle wszystko mi się podoba, hi hi.
wyglada super, sprobujemy :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam blogi z przepisami:) jak już mam zabłysnąć i coś ugotować to wtedy taki blog jest w sam raz, bardzo dobry opis a zdjęcia smakowite.
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Świetny pomysł w rzeczywistości wygląda jeszcze fajniej, a do tego jak pysznie pachnie. Miałem okazje zobaczyć więc polecam wszystkim :)
OdpowiedzUsuńczemu zawsze głodna wchodzę na Twojego bloga :D?
OdpowiedzUsuńZwC :)
22 year old VP Product Management Werner Govan, hailing from Chatsworth enjoys watching movies like Analyze This and Flower arranging. Took a trip to Al Qal'a of Beni Hammad and drives a RX. skocz do tej strony
OdpowiedzUsuń