sobota, 28 maja 2011

Zupa z cukinii

W przepisach znalazłam ciekawy pomysł na niecodzienną, zieloną, smaczną zupę :) Kto nie do końca lubi to warzywo myślę, że może zmienić zdanie. Wraz z curry tworzy ciekawe danie, które każdemu (a na pewno mnie) powinno zasmakować :)

Składniki:
-2 łyżki masła
-1 duża cebula, drobno posiekana
-2 cukinie (ok 900g) pokrojone w plasterki
-450 ml bulionu
-1 łyżeczka curry
-125 ml kwaśnej śmietany
-sól
-pieprz



Przepis:
1. Rozpuścić masło w garnku ustawionym na średnim ogniu. Dodać cebulę i dusić około 5 minut, aż do zeszklenia.
2. Dodać cukinię i wlać bulion. Jeżeli nie był solony, należy dodać szczyptę soli. Całość zagotować, potem na wolnym ogniu gotować zupę około 25 minut, aż warzywa będą miękkie, od czasu do czasu mieszając.
3. Zupę lekko ostudzić, następnie zmiksować.
4. Mieszając dodać kwaśną śmietanę i pozostawić na średnim ogniu przez kilka minut.
5. Doprawić do smak, można podawać z grzankami.

Smacznego!

1 komentarz:

  1. to musi być przepyszne, dlaczego sama wcześniej na to nie wpadłam :)
    Zostało mi pół cukinii z ostatniego dania, myślisz, ze starczy na taka wersje mini tylko na spróbowanie ;D?

    ZwC

    OdpowiedzUsuń