Składniki:
-2 łyżki masła
-1 duża cebula, drobno posiekana
-2 cukinie (ok 900g) pokrojone w plasterki
-450 ml bulionu
-1 łyżeczka curry
-125 ml kwaśnej śmietany
-sól
-pieprz
Przepis:
1. Rozpuścić masło w garnku ustawionym na średnim ogniu. Dodać cebulę i dusić około 5 minut, aż do zeszklenia.
2. Dodać cukinię i wlać bulion. Jeżeli nie był solony, należy dodać szczyptę soli. Całość zagotować, potem na wolnym ogniu gotować zupę około 25 minut, aż warzywa będą miękkie, od czasu do czasu mieszając.
3. Zupę lekko ostudzić, następnie zmiksować.
4. Mieszając dodać kwaśną śmietanę i pozostawić na średnim ogniu przez kilka minut.
5. Doprawić do smak, można podawać z grzankami.
Smacznego!
to musi być przepyszne, dlaczego sama wcześniej na to nie wpadłam :)
OdpowiedzUsuńZostało mi pół cukinii z ostatniego dania, myślisz, ze starczy na taka wersje mini tylko na spróbowanie ;D?
ZwC