Składniki na ciasto drożdżowe (ok. 50 szt.):
- 1 kg mąki
- 400 ml mleka
- 200g masła
- 30g drożdży
- 2 jajka
-2 łyżeczki cukru
- sól
Przepis:
1. Drożdże rozpuścić w mleku, dodać cukier. Wszystko dokładnie wymieszać.
2. Do miski z mlekiem, drożdżami i cukrem dodać mąkę, roztopione masło, jajko i sól (niecała łyżeczka).
3. Dokładnie wygnieść ciasto. Ciasto drożdżowe jest pracochłonne, powinno się wygniatać ok 15-20 minut. Tu najlepsze będzie męskie wsparcie ;)
4. Po wyrobieniu odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce na 1 godz.
5. Po wyrośnięciu wałkujemy ciasto na grubość ok 2 mm. Nakładamy farsz, zawijamy ciasto i powstaje rulon. Kroimy na paszteciki.
6. Wykładamy blachę papierem do pieczenia (lub folią, ale lepszy będzie papier), smarujemy każdy pasztecik roztrzepanym jajkiem, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°C na 15-20 minut.
Smacznego!
Przyznam, że wygląda bardzo smakowicie. A lepiej smakują na ciepło czy na zimno? Kiedyś z pewnością wykorzystam ten przepis :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie polecam na ciepło :) bardzo dobry dodatek np. do barszczu, ale solo też nieźle smakuje ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Ile tego cukru bo nie piszesz?
Usuń2 łyżeczki
UsuńMarto, zawsze podziwiam przepisy, które są zilustrowane "krok po kroku"! Wiem dokładnie ile to wymaga pracy!
OdpowiedzUsuńSuper, że to robisz :)
Pzdr i życzę dużo dobrej zabawy w kuchni i przy blogowaniu :)
Aniado
Wyglądają smakowicie :)
OdpowiedzUsuńmniam :) uwielbiam takie paszteciki :) może cos takiego upichce w weekend? :)
OdpowiedzUsuńkto wie..
u mnie tez apetycznie ....
apetycznewnetrze.blogspot.com
Serdecznie zapraszamy na castingi do nowego programu
OdpowiedzUsuńkulinarnego MasterChef w tvn
W linku informacja o programie:
http://www.tvn.pl/showbiz/kultowy-show-kulinarny-na-antenie-tvn-zglos-sie,47571,934.html
Pozdrawiamy,
Redakcja,
MasterChef
masterchef@tvn.pl
Uwielbiam! :)
OdpowiedzUsuń